Eko-akcija „Od izvora do mora“ – Grad Vodnjan-Dignano

 

 

Pozivamo Vas dana 27. svibnja 2023. godine na eko akciju „Od izvora do mora“ u Barbarigi. Mjesto okupljanja je ispred beach bara Barbariga na novoj plaži te se kreće u čišćenje lokacije zvana „Sahara“.

Grad Vodnjan-Dignano i Contrada d.o.o. kao organizatori će osigurati vrećice za prikupljanje otpada, rukavice i marendu za sudionike eko akcije.

Uz promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, velika je novost ovogodišnjega izdanja sadnja drveća u urbanim sredinama, koja će biti financirana iz nagradnog fonda ovoga natječaja, a s ciljem jačanja apsorpcije ugljikova dioksida te snižavanja temperature zraka.

 

Naš grad sudjeluje u kategoriji malih gradova (do 15 tisuća stanovnika) uz Crikvenicu, Ilok, Korčulu, Lipik, Ludbreg, Mali Lošinj, Otočac, Ploče, Zabok i Zlatar, a na sebe je preuzeo obvezu organiziranja jednodnevne akcije čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima.

 

Najuspješnijem gradu u svakoj kategoriji koji uspije okupiti najveći broj volontera i prikupiti najveću količinu otpada u svojoj kategoriji, dodijelit će se nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje tijekom jesenskih mjeseci, a nakon toga bit će im dodijeljene i posebne plakete.

Održavanje takvih akcija čišćenja ilegalnih deponija pomaže u očuvanju prirode, promoviranju svijesti o ekološkim problemima i potiče lokalnu zajednicu da se uključi u brigu za okoliš.

Vidimo se u subotu. Kontakt prijava sa imenom i prezimenom je e-mail info@vodnjan.hr pod nazivom „Od izvora do mora“ radi evidentiranja sudionika.